Det er på kjøkkenet det skjer

 

Maria og André har bodd i både Oslo og Southampton. Når de nå har slått seg ned på Karmøy har de fått det akkurat som de vil – et kjøkkenet som er hjerte i huset. Enten det gjelder familiemiddager, leke for sønnen Olai eller kveldskos i en myk sofakrok. 

 

 

Det er en ganske så vanlig dag på Haugalandet. Klokken sniker seg saktmodig mot fire og arbeidsdagen skal gå over til fritid og ettermiddag. Ute regner det, grå skyer ruller over himmelen, terrassene er våte og hagebuskene fargerike. Høsten er et faktum, men akkurat her og nå føles det helt okey.

-Vi ville ha et kjøkken som fungerte som samlingsplassen i huset. Vi ville ha denne gode følelsene av at alt er fresht og nytt, samtidig som det har denne gode varmen, forteller Maria Worre og kikker ut vinduet ut på Vorrå, eller Våre, som det staves i Google Maps. Her ligger det rullende landskapet  fritt og åpent mellom hovedveien og Karmsundet, ved Håvik på Karmøy. Maria og Andrés hus ble bygget på slutten av sekstitallet, i kjølvannet av alle arbeidsplassene som fulgte med Hydro.

 

Kjøkkenet er husets hjerte

Når du kommer inn på Maria og Andrés kjøkken blir du slått av en umiddelbar luftig følelse et sted hvor du kan trekke pusten og kjenner suget etter en cappuchino eller et glass musserende. Et sted hvor familiemiddagen kan gå over i herlig diskusjon med venner. Til høyre legger du først ikke merke til at hele veggen er kledd med skap, stekeovn og kjøleskap – fra gulv til tak. Blikket dras umiddelbart mot de høye vinduene som slipper høstlyset og ettermiddagen inn på kjøkkenet. Som en perfekt match til lyset, det hvite og den lyse enstavs eikeparketten fungerer den svarte benkeplaten, vasken og blandebatteriet som innbydende flate. Selve punktumet, eller prikken over den berømte i-en, må være avtrekksviften fra RørosHetta i kobber.

-Vi ville bevare intimiteten og det koselige fra tiden vi hadde i Oslo. Da bodde vi i en mindre leilighet og var på kjøkkenet hele tiden. Sånn er det fortsatt, selv om vi nå har et romslig hus, sier hun og utenfor de store vinduene ser hun ektemannen André og og sønnen Olai(3) komme gående opp innkjørselen.

Maria Worre forklarer med både hender og stemme. Lyset fra vinduet og seks spotter i taket gir kjøkkenet en lun stemning. Til daglig er hun strategisk rådgiver i et reklamebyrå. Nå står hun i en fotsid svart kjole og magen vitner om at det er kort tid til familien på tre skal bli fire.

 

Kjøkken og TV-krok

Til høyre for de høye vinduene har den lille familien laget en liten tv-krok med passe stor flatskjerm og myk og grå sofa med sjeselong. Som oftest ender de opp her når Olai har sovnet og kvelden har kommet. Her ser de tv på den gamle måten, lineært og greit.

-Flere naboer har bemerket hvor koselig de synes at det alltid er liv og lys på kjøkkenet vårt, forteller de.

Sammen med KGBs Hanne Kari Lande fikk de kartlagt både behov, budsjett og drømmer for kjøkkenet. Det er mange detaljer som skal løses og helheten skal passe.

-For oss som selger KGB er det viktig å forstå kunden. Vi skal sette oss inn i hvilke behov de har og finne det som passer. Men vi må også være ærlige å rettlede kundene bort fra løsninger som vi har erfart kan være ugunstige, sier Hanne Kari.

-Kjøkkenet Maria og André har valgt er et Nettoline-kjøkken. Den stramt moderne modellen “Venezia” med grepsløs front i matt hvit. Sammen med benkeplaten og de myke fargene på veggene utfyller de hverandre.

Nå står det nye kjøkkenet helt ferdig. På gulvet leker tre år gamle Olai med sin uslitelige Brio-togbane, varmet av lune varmekabler. Middagen skal straks påbegynnes og det runde spisebordet skal dekkes. Alt skjer, som kjent, på kjøkkenet. Maria forteller om det som imponerte henne aller mest med KGB.

-Under monteringen av kjøkkenet så det plutselig ut som om vi kanskje skulle få gjester. Når kjøkkenmontøren fra KGB hørte dette kom han på lørdags formiddag og fikk montert de siste skapdørene. Ingen kunne forvente slikt, men KGB gjorde det, forteller hun.

 

Budsjett og drømmekjøkken

Maria og Andre hadde bestemt seg for et budsjett og ville nødig gå utover det. Et kjøkken skal være stilfullt, vakkert og moderne uten å koste skjorta. Men så er det så mange fristelser, så mange ekstravalg som kan sprenge selv det romsligste budsjett.

-Jeg husker den dagen da vi kjørte fra KGB og hadde bestemt oss for den matte, sorte benkeplaten i stein. Det ble også svart vask og svart blandebatteri. Det var en en god følelse. Vi gikk litt utover våre rammer, men den benkeplata er noe av det som virkelig gir kjøkkenet karakter, sier Maria og fortsetter.

-Vi valgte KGB fordi de yter en enormt god service, fordi de gir gode råd og har erfaring. Dessuten viste de hele tiden forståelse for budsjettet vårt og hvilke behov vi hadde, sier hun og legger til.

-Vi bestilte kjøkken med montering og det gikk knirkefritt – selv om det er mange ting som skal tilpasses og samkjøres. Her var KGB veldig proffe, sier hun.

 

Kjøkken-Love, actually

Det unge paret møttes da de studerte i Southampton. Han fra Loen i Stryn. Hun med solide røtter både til Vorrå og Kopervik. Etter et klassisk Oslo-opphold på seks år, hvor de stuet seg behagelig sammen på 70 kvadratmeter på Torshov, vendte de kursen mot nordavind, besteforeldre og en enklere hverdag.

Familien som straks skal telle fire trives så godt i huset. De har snekret, sparklet, tapetsert og malt på ettermiddager og helger. Maria kjenner disse gatene og dette området så godt.

-Vi er jo spent på om det kommer flere småbarnsfamilier her. Hvis skulle flytte har jeg mest lyst å ta med hele huset – spesielt kjøkkenet, sier hun og ler.

Og kanskje det er her hemmeligheten og nøkkelen til KGBs kjøkkenlidenskap ligger. Den personlige balansen mellom det moderne og familievennlige, det stilfulle og hyggelige. Rett og slett et kjøkken som fungerer hver eneste dag – enten det er hverdag eller fest.

Artikkel produsert av Haugesunds Avis Marked.