Kjøkkenet vårt har blitt en nydelig miks av det historiske og moderne

Etter å ha vært på leting i flere år, ble det endelig match på Haugå for Svein Ove og Aslaug. Paret lot seg sjarmere av en villa anno 1921, og bestemte seg for å renovere den tilbake til sine glansdager. Kjøkkenet har blitt noe helt spesielt.

Vi befinner oss på Haugå i Haugesund. Her kan man vandre i smale gater omkranset av grønne hekker, hvite stakittgjerder og høyreiste villaer i en miks av jugend, romantisk og klassisk stil.

Mange av villaene her ble bygget tidlig på 1900-tallet. Da var skipsfarten i Haugesund i vekst, og man kunne oppleve et gryende liv i de smale gatene. Området har et historisk sus over seg fra en tid hvor den lille byens gater enda ikke hadde navn, men bare het «Gate nummer 10.»

Det var her Svein Ove Pedersen og Aslaug Bjønsaas fant drømmeprosjektet sitt. De ønsket å gjenskape historien og den klassiske stilen – men med et touch av moderne. Det har paret lykkes med. De flyttet inn i fjor sommer og har bodd seg inn før renoveringen startet. Kjøkkenet og den tilhørende spisestuen står nå ferdig, og har blitt husets midtpunkt.

– Vi valgte denne villaen fordi vi i kunne se for oss huset slik det en gang var, forteller Aslaug engasjert.

God stemning

– Det har blitt en veldig lun og fin stemning her. Det er sjarmerende skjevt og skakt, men vi har fått på plass gode løsninger. Det flotte kjøkkenet er resultatet av et godt samarbeid med flinke folk som Hanne Kari Lande i Kjøkken Garderobe Bad, fremhever Svein Ove.

En av favorittstedene i den renoverte villaen er kjøkkenøya fra Huseby. Den er også veldig praktisk, med skuffer mot kjøkken og skap mot spisestuen. Perfekt for helger med deilig mat, godt selskap og et saktere tempo.

– Vi gleder oss til besøk av familie og venner, og ikke minst til å pynte til jul, tilføyer Aslaug fornøyd.

 

Ønsket å få huset til å skinne

Den sentrumsnære beliggenheten med kafeer, kino og parker i gangavstand var en av grunnene til at valget falt på Haugå. Her er logistikken enkel.

– Ungene var på vei til å flytte ut, og vi ønsket å komme nærmere sentrum og mulighetene som finnes her. Mange velger jo å skaffe seg leilighet når barna vokser til, men det føltes ikke riktig for oss. Vi hadde kikket i dette området lenge før vi fant dette huset. Villaen trengte omsorg, og vi har alltid likt den klassiske stilen. Tanken modnet over tid før vi bestemte oss, og gikk i gang med totalrenovering, forteller Aslaug.

– Vi ønsket å få huset til å skinne i sin originale prakt. I tillegg har jeg fått kort vei til jobben som undervisningsinspektør ved Hauge skole. Her er det godt å bo, beskriver Svein Ove med et lunt smil.

 

Et øye for detaljer

Nå sitter paret med hver sin kaffekopp i det sjarmerende huset, og ser fornøyd på den ferdigstilte kjøkkendrømmen fra Huseby og den vakre spisestuen som står i stil.

– Det har vært en prosess, men vi har hatt et godt team rundt oss med fagfolk. Byggmester Erik Våga har hatt en utrolig kunnskap om gammel byggeskikk, samt at vi har hatt et godt samarbeid med byantikvaren. Hanne Kari hos Kjøkken Garderobe Bad (KGB) har bare vært helt fantastisk, og kommet opp med fine og praktiske løsninger. Hun så med en gang hvem vi var og hva vi ønsket oss. Hun har et øye for detaljer, og skissene så ut som fotografier fra et ferdig kjøkken, påpeker Svein Ove stolt.

Det er for andre gang at paret kjøper Huseby kjøkken hos KGB.

– Hanne Kari har en stor lidenskap for faget og er utrolig flink til å sparre med kunden. Vi følte oss veldig trygge under hennes veiledning, og er kjempefornøyde, fremhever Aslaug.

Både luftig og lunt

Da paret skulle vurdere ulike kjøkken, så falt valget til slutt på modellen «Kanel». Her er det ramme i heltre eik og finert speil. Den nydelige hvite linfargen komplementerer detaljene på de vakre kjøkkenfrontene og de dekorerte taklistene.

Med en takhøyde på over 2,5 meter er det et luftig preg over kjøkkenet, som gjenspeiles i den høyreiste doble døråpningen med eldre renoverte glassdører.

Rommet har likevel fått en lun atmosfære med gråmalte vegger som passer til den åpne løsningen mot spisestuen. Her er veggene dekorert med nydelig klassisk blomstertapet i samme nyanse.

Like kry som kunden

Hanne Kari Lande i KGB forteller at de måtte gjøre ulike tilpasninger underveis.

– Montøren måtte tilpasse skjevheter og ulik gulvhøyde mellom parkett i spisestuen og fliser i kjøkkendelen. Vi foret også opp med dekkplater fra Huseby og la flotte dekorlister mot taket utenpå. Det knytter kjøkkenet fint sammen med spisestuen. Overskapsfronter er fra Elegance-serien, og det er ulike inndelinger med både glass og tre. Fremtrukken sokkel ble også en dekorativ løsning som virkelig løfter kjøkkenet, opplyser Lande.

Dekton benkeplater på øy fungerer perfekt som anretning, og det dekorative vitrineskapet binder kjøkken og spisestue sammen. Paret ønsket seg to stekeovner fra AEG plassert i god arbeidshøyde, hvorav den ene er med damp og den andre med pyrolyse.

– Dette har Svein Ove og Aslaug blitt veldig fornøyde med, forteller Lande engasjert og tilføyer:

– Det er en stor glede å få oppleve at de er så tilfredse med resultatet. Det er viktig for meg å forstå den enkelte kundes behov, og fange essensen av hva de ser for seg. Jeg forstod Aslaug og Svein Ove godt, og forslagene matchet deres ønsker. Jeg er like kry som kunden over resultatet!

 

Skal nyte dagene

For Svein Ove og Aslaug sin del så er ikke villaprosjektet over helt enda.

– Vi skal renovere flere etasjer etter hvert. Før den tid skal vi summe oss litt og nyte dagene med å finne roen, invitere gjester og lage god mat. Det er blitt godt og hjemlig her nå, påpeker Aslaug glad.

– Vi må også teste solforholdene i hagen og hvor det er best å sitte når man skal nyte en kopp kaffe. Det kommer til å bli en fin hage med ulike soner, avslutter Svein Ove med et stort smil.